تهیه نقشه های پلانیمتری، آلتیمتری

توسط

نقشه‌برداری مسطّحه یا پلانیمتری (planimetry):

در این نوع نقشه‌برداری هدف نمایش وضعیت مسطحاتی عوارض بوده و به ارتفاع نقاط و پستی و بلندی‌ها توجهی نمی‌شود. نقشه‌های به دست آمده در این شاخه را پلان نیز می‌نامند؛ مانند پلان یک پارک و موارد مشابه آن.

نقشه‌برداری ارتفاعی یا آنتیمتری (antimetry):

در این نوع نقشه‌برداری هدف نمایش وضعیت ارتفاعی عوارض است و بیشتر برای تهیه پروفیل‌های (برش‌های) طولی و عرضی نظیر شکل‌های زیر استفاده می‌شود:

  1. در انتخاب خط پروژه خصوصاً روی پروفیل‌های طولی همیشه سعی می‌شود که حجم عملیات خاک برداری با حجم عملیات خاکریزی برابر باشند و مقدار این دو نیز به حالت ممکن برسند.
  2. نقشه توپوگرافی این شاخه که توپومتری نیز نامیده می‌شود جهت نشان دادن وضعیت مسطحاتی و ارتفاعی نقاط به‌طور همزمان بکار می‌رود. نقشه‌های توپوگرافی پایه‌ای برای تهیه سایر نقشه‌ها محسوب می‌شوند. در نقشه‌های توپوگرافی ارتفاع نقاط به کمک خطوط منحنی شکل به نام خطوط تراز یا منحنی‌های میزان (خط کرو) نمایش داده می‌شود.
  3. نقشه‌برداری زیرزمینی: توضیحات این شاخه بعداً به‌طور کامل ارائه می‌گردد.

نقشه‌برداری هوایی یا فتوگرامی:

نقشه‌برداری هوایی جهت تهیه نقشه‌های مبنا در سطح وسیع و زمانی کوتاه استفاده می‌شود. در این شاخه ابتدا از منطقه موردنظر به کمک دوربین‌های مخصوص و معمولاً توسط هواپیمایی که با سرعت ثابت روی منطقه موردنظر در زون‌های (ردیف‌های) مختلف حرکت می‌کند عکس‌برداری نموده و سپس از روی عکس‌های به دست آمده با توجه به همپوشانی طولی و عرضی عکس‌های نقشه‌های موردنظر را تهیه می‌کنند. همپوشانی طولی عکس‌ها حدود ۶۰% و همپوشانی عکس‌ها حدود ۲۰% است.
* در این شاخه به مجموعه عملیاتی که برای تبدیل عکس به نقشه توسط کارشناس رسمی دادگستری نقشه‌برداری انجام می‌شود «آسترو» یا «کار عکسی» می‌گویند.

تیم کارشناسان رسمی دادگستری –  سنجام

احمد رضا سلیمی کارشناس رسمی دادگستری    

دریافت اطلاعات و مشاوره رایگان: ۳۸۵۹۹۵۸-۰۹۱۲

شاید شما دوست داشته باشید